Om Växtverket

Växtvärket är Hallands första kunskapscenter och öppnade i Örjanskolans gamla gymnastiksal 2017. Sedan dess besöks Växtvärket av cirka 3000 elever varje år. Här väcks elevernas nyfikenhet och upptäckarlust med experiment och upplevelser vid ett flertal stationer - allt med fokus på hållbarhet och miljö. På Växtvärket ger vi kommande generationer goda kunskaper i energi, miljö och hållbarhet i nära samarbete med både kommun och näringsliv. På så sätt skapar vi förutsättningar för en bättre framtid – både lokalt och globalt.

Återvinning i fokus

Återvinning i fokus

Växtvärket genomsyras av nyttan och vikten av återvinning, återanvändning och hållbar energi som ett viktigt steg mot en hållbar värld. När vi byggde Växtvärket återanvände vi material, möbler och textilier, till lokaler och interiör. Samtidigt har vi installerat miljösmarta val av energi. Alla aktiviteter och undervisning hos oss på Växtvärket fokuserar på vikten av att minska konsumtionen och ta tillvara på det vi redan har enligt EU:s avfallstrappa.

Ett samarbete mellan olika aktörer

Bakom intiativet med Växtvärket står HEM, Halmstads Energi och Miljö, i samarbete med Halmstads kommun, Stena Recycling, Stora Enso, Laholmsbuktens VA, Kom Tek, Halmstads Naturskola och Högskolan i Halmstad. 

Är ni intresserade av ett samarbete? Kontakta Kristofer Arvidsson, Pedagog på HEM. 

Ett stöd till skolans undervisning

Ett stöd till skolans undervisning

Växtvärkets syfte är att stödja skolornas undervisning med ett nära  samarbete med lärare och skolans elever. Genom aktivt deltagande i vår undervisning förbereder vi dem för att delta i samhällslivet när det gäller aktuella energi- och miljöfrågor.

För vem är Växtvärket?

Växtvärket välkomnar alla skolungdomar i Halmstads kommun i åldrarna 7 till 13 år - helt gratis (naturligtvis)! Årskurs 5 i Halmstads, Laholms och Hyltes kommuner erbjuds (förutom gratis inträde) även fria bussar till och från Växtvärket. Det ska vara möjligt för alla att besöka Växtvärket.

Koppling till läroplanen

Koppling till läroplanen

Undervisningen på Växtvärket är alltid sammankopplad med läroplanen och besöken leds av en utbildad pedagog. Under ett besök får eleverna lösa uppgifter med hjälp av information, tekniska stationer och olika aktiviteter som finns i själva utställningen.

Det finns möjlighet att, för dig som lärare, arbeta med teman inom Växtvärkets ramar inför och efter ett besök. Efter ett besök är det viktigt att fånga upp och bygga vidare på den entusiasm som förhoppningsvis Växtvärket har väckt. Här på vår webbplats har vi samlat färdigt material som ni kan välja att använda. 

Vårt skolmaterial

Boka besök Växtverket - trampa fram elen

Boka besök

Ta med era elever och gör ett besök på Växtvärket, boka en miljölektion i klassrummet eller gör ett studiebesök på återvinningscentralen, miljöanläggningen på Kristinehed eller solcellsparken på Skedalahed.

Lärare om Växtvärket

"Mina elever ville inte gå hem"

Läraren Sofia Anttila tog med sin femteklass från Nyhemsskolan till Växtvärket. – Vi var jättenöjda, Växtvärket gav en extra dimension till det vi lär ut i klassrummet och barnen ville aldrig gå därifrån, de var helt lyriska, och det var jag med säger hon.

Utställningen Växtvärket

Utställningen

Här på Växtvärket bor familjen Växtvärk - Bobo, Donja och deras pappa. De bor i sitt hus som vår utställning är uppbyggd kring som till stor del är skapad av återvunnet material. I familjen Växtvärks hus finns flera temarum som fokuserar på hållbarhet. Men det är verkligen inget "vanligt" hus som familjen bor i...