Skolmaterial - Återvinning
- Växtvärket /
- Skolmaterial /
- Återvinning
Här har vi samlat lektionstips, labbar och övningar på temat återvinning. Materialet är anpassat för årskurs 5 och är liksom Växtvärkets utställning framtaget med läroplanens kunskapskrav som grund.
Grupparbete
Dela in eleverna i grupper och låt dem ta reda på hur återvinning går till och sedan redovisa sina arbeten inför resten av klassen eller för andra smågrupper.
Tips på arbetsområden:
- Vad händer med soporna som hamnar i soptunnan?
- Vad händer med utsorterade aluminium- och plåtförpackningar?
- Varför kan det vara bra att säga nej tack till pappersreklam i brevlådan?
- Vad händer med insamlade tidningar?
Gör återvinningskonst!
Gör ett eget konstverk. Gå på upptäcktsfärd bland sådant som kastats, hemma och i skolan, och sätt fart på kreativiteten. Skapa konst av det du hittar, stort eller smått. Skulpturer, konstruktioner, collage eller användbara uppfinningar – allt är tillåtet! Ge varje konstverk ett namn och berätta lite om hur du tänkt och vad du själv tycker om ditt verk. Ordna sedan en konstutställning i skolan och prata om vad ni lärt er av detta.
Fyra hörn-/värderingsövningar
Frågor att diskutera:
- Återanvända eller återvinna? Vilket är bäst för miljön – och varför?
- Är det lätt att sortera rätt?
- Kan jag och min familj bli bättre på att sortera?
- Gör mina val någon skillnad?
Se hur sopor bryts ner
Hur lång tid tar det för olika material att brytas ned och vad händer med saker som slängs i naturen eller på en deponi?
Ingenting försvinner allt finns kvar
Allt avfall som hamnar på fel plats kommer till slut att försvinna även om det tar olika lång tid. Vart tar då avfallet vägen?